• Wpisów: 418
  • Średnio co: 5 dni
  • Ostatni wpis: 1 rok temu, 10:37
  • Licznik odwiedzin: 41 424 / 2221 dni
 
eeriedream
 
Jabłka + tosty francuskie?
Czemu nie?


Zainspirowana daniem Gordona Ramsaya, pobiegłam prosto do kuchni, a tam udało mi się wyczarowac pyszne i słodkie śniadanie :)


fr1.jpg



Tosty francuskie:

- jajka
- mleko
- cynamon
- cukier
- chleb (najlepszy jest kilkudniowy)

Do miski wbijamy jajka, dodajemy kolejno pozostałe składniki, następnie moczymy w powstałym cieście chleb i smażymy na oleju z każdej strony aż do złoto-brązowego koloru.

Duszone jabłka:

- dwie duże łyżki cukru
- dwa jabłka
- pół łyżki masła
- woda

Karmelizujemy cukier (czyli rozpuszczamy go na patelni albo w rondelku aż do uzyskania brązowego koloru) następnie dodajemy pokrojone jabłka ze skórką. Do jabłek dodajemy masło i na końcu podlewamy wodą co chwilę mieszając.

Takie danie najlepiej podawac z sokiem pomarańczowym :)

Smacznego :)

fr.jpg



Eerie.

Nie możesz dodać komentarza.

  Wyświetlanie: od najstarszego | od najnowszego